GODIŠNJE ZASEDANJE SKUPŠTINE SRPSKO-AZERBEJDŽANSKE PRIVREDNE KOMORE „SAKOM“

Ovogodišnje zasedanje Skupštine Srpsko-azerbejdžanske privredne komore „SAKOM“, održano je 5. maja 2023. godine u hotelu Radisson Collection „Stari mlin“. Osim svih članova SAKOM-a i stipendista ovom skupu su takođe prisustvovali predstavnici kompanije Azvirt g. Fikrat Najafov i g. Hurol Candan, đakon Budimir Kokotović, autor monografije o manastiru „Duboki potok“, gospođa Andrijana Radovanović, savetnik za poslove obrazovanja Gradske uprave grada Šapca kao i predstavik Ambasade Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji, g. Elvin Alizada.

Ovo je bila prilika da se analiziraju svi rezultati i projekti medju kojim je svakako najznačajniji program stipendiranja koji je SAKOM pokrenuo pre tri godine. Gospodin Turkoglu je istakao da je apsolutno uveren da svi članovi SAKOM-a imaju svest o značaju ovog zajedničkog poduhvata:

„Verujem da ste svi ponosni što ulažemo u ove mlade ljude koji su danas sa nama. Siguran sam da ćemo svi biti vrlo ponosni što smo upravo njih odabrali.“

SAKOM stipendira 34 stipendista koje dolaze iz raznih delova prelepe Republike Srbije i sa različitih fakulteta Univerziteta u Beogradu i u Novom Sadu. Među njima je i jedan student iz Azerbejdžana, Aydin Malikli, koji je na master studijima na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Pored trenutnih 34 stipendista, bitno je pomenuti da je za 6 studenata stipendija istekla i da je ukupan broj mladih koje smo pomogli 40.

Kako je g. Turkoglu pomenuo:

„Ideja je bila da svaka kompanija bude vezana za najmanje jednog primaoca stipendije, ali takođe zaslužna za njihova dostignuća. Možemo sa ponosom da kažemo da je svako od nas dao podstrek mladim ljudima u ova izuzetno teška vremena.“

Tokom zasedanja Skupštine, bilo je reči i o posebno značajnom partnerstvu sa četrnaestovekovnim manastirom „Duboki potok“ koji se nalazi u opštini Zubin Potok na severu Kosova, sa manastirskom crkvom koja predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture. Osim što je ovaj manastir poznat po prvoj školi u Kolašinu, osnovanom 1891. godine, u manastiru se takođe čuvaju stari crkveni rukopisi iz 16. veka, među kojima su neki napisani i na pergamentu kao i mošti svetih Kozme i Damjana. Saradnja sa ovim manastirom je bila pokrenuta 2020. godine kada se SAKOM-u obratio pokojni Arhimandrit Romilo Jelić, znajući da Vlada Republike Azerbejdžan podržava teritorijalni integritet Republike Srbije i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prošle godine, bila su izdvojena sredstva za izradu monografije koja će pružiti uvid u istoriju manastira, predstaviti važno kulturno nasleđe i blago manastirske crkve, ali takođe prikazati portret pokojnog Igumana Jelića koji je zaslužan za neverovatan čin potpune obnove ove svetinje koja je nekoliko puta bila uništavana. Đakon Kokotović koji je inače autor monografije prezentovao je članovima buduću knjigu i istoriju ovog Manastira. Gospodin Kokotović je inače objavio nekoliko izvanrednih dela, a njegova knjiga „Bože moj u Tebe se uzdam“ o Svetom Sveštenomučeniku Savi (Trlajiću) episkopu sremskom i gornjekarlovačkom uručena je svim članovima SAKOM-a uz zahvalnicu manastira „Duboki potok“ kao znak zahvalnosti za podršku našeg udruženja tokom ovih teških i složenih vremena i okolnosti.

I ranije smo pisali da je klub brazilske džiju džice „VIN“ stipendistima SAKOM-a omogućio da besplatno pohađaju treninge, a ove godine smo imali zadovoljstvo da podržimo izuzetno humanu inicijativu Kluba „VIN“ i Džudo kluba „Kukolj tim“ koja promoviše borilačke veštine za slepe i slabovide.

Želimo da pomenemo da su ova dva sportska udruženja, odnosno sportske akademije potpuno neprofitabilne, a kao njihovi treneri - sportski pedagozi – volontiraju nekadašnji i sadašnji svetski šampioni Evrope. To su najuspešniji sportisti koje je Srbija imala u džudou i brazilskoj džiju džici, a koji su istovremeno fakultetski obrazovani i uspešni u svojim profesijama.

Reč je o Aleksandru Kukolju, diplomiranom ekonomisti i našem najuspešnijem džudisti koji je 2021. godine bio vicešampion sveta, a 2017. godine šampion Evrope – jedini koga je Srbija ikada imala, osvajač 16 medalja na džudo grand prix i grand slam takmičenjima od kojih su dve iz Azerbejdžana. Zatim su tu osnivači kluba brazilske džiju džice „VIN“ doktor Nemanja Aleksić, doktor specijalista kardiohirurgije, docent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, nosilac crnog pojasa 3.dan brazilske džiju džice, kao i njegov brat doktor specijalista neurohirurgije Vuk Aleksić, asistent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, nosilac crnog pojasa 3.dan brazilske džiju džice (jiu jitsa), počasnog crnog pojasa džudoa 3.dan, nekadašnji reprezentativac Srbije, višestruki šampion države, dva puta prvak ADCC — što je ekvivalent svetskom prvenstvu, ali i nekadašnji najbolji student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Imajući u vidu da je Azerbejdžan zemlja koja mnogo pomaže borilačkim sportovima, i to na globalnom nivou, a da kao nacije i Azerbejdžanci i Srbi ostvaruju izvanredne rezultate na međunarodnim takmičenjima, rešili smo da podržimo ovu plemenitu akciju.

(Pogledajte snimak na dnu stranice.)

I ove godine izražavamo veliku zahvalnost našem partneru, kompaniji ADORÉ čokolade što nas već drugu godinu podržavaju i našim stipendistima poklanjaju svoje proizvode. Njihovu donaciju doživljavamo kao veliko priznanje našem društveno korisnom radu i podršku svim naporima koje činimo.

Gospodin Turkoglu je ovaj skup zatvorio rečima da je srećan što vidi da SAKOM, kao i Azvirt, gradi večite veze između Republike Azerbejdžan, Republike Srbije i njihovih naroda.

Na kraju, pozivamo sve pratioce naše stranice da klikom ispod pređu na saopštenje povodom održane sednice Skupštine SAKOM-a koje je bilo objavljeno na sledećim portalima: