O nama

Udruženje Srpsko-azerbejdžanska privredna komora „SAKOM“ kao nevladina i neprofitna organizacija okuplja društveno odgovorne kompanije koje su povezane idejom humanosti i željom da doprinesu jačanju kulturnih i filantropskih veza između srpskog i azerbejdžanskog naroda. Trenutno SAKOM ujedinjuje 24 građevinske kompanije, koje zajedno učestvuju u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Srbiji, dok u sklopu SAKOM-a društveno odgovorno reaguju na izazove sa ciljem da budu korisni članovi zajednica u kojima posluju.

Pored stipendija za studente, SAKOM je realizovao brojne projekte i donacije u cilju podrške društvenoj zajednici, kao što je donacija obuće i uniformi KBC Zemun, za vreme vanrednog stanja, izazvanog koronavirusom. Takođe, Udruženje neguje prijateljstvo sa četrnaestovekovnim manastirom „Duboki potok” sa severa Kosova, koji predstavlja nepokretno kulturno dobro, te je doprineo očuvanju kulturnog nasleđa za buduće generacije zahvaljujući donaciji kompjuterske opreme i sredstava za bibliotekarski orman za čuvanje starih restauriranih spisa iz 16. veka.

Međutim, to nisu jedine humanitarne akcije u kojima je SAKOM učestvovao zajedno sa svojim članovima. S obzirom na podršku Azerbejdžana borilačkim sportovima na globalnom nivou, kao i na izvanredne rezultate Azerbejdžanaca i Srba na međunarodnim takmičenjima, SAKOM je 2023. godine odlučio da podrži izuzetno humanu akciju dva sportska udruženja „VIN Akademija“ iz Beograda i Džudo kluba „Kukolj tim“ koja promoviše borilačke veštine za slepe i slabovide. Osim toga, kroz saradnju sa sportskim udruženjem „VIN“, SAKOM je obezbedio besplatno treniranje u ovom klubu svim stipendistima SAKOM-ovog programa stipendiranja za studente sa finansijskim poteškoćama koji je bio pokrenut u oktobru 2020. godine i od tada postao najvažniji SAKOM-ov projekat.

STATUT UDRUŽENJA "SRPSKO AZERBEJDŽANSKA PRIVREDNA KOMORA"