Godišnje zasedanje Skupštine i sastanak Upravnog odbora Srpsko-azerbejdžanske privredne komore „SAKOM“ 2021. godine

28. maja 2021. godine u hotelu Radisson Collection „Stari mlin“, održano je godišnje zasedanje Skupštine i sastanak Upravnog odbora Srpsko-azerbejdžanske privredne komore „SAKOM“.

Ovaj skup poslužio je kao posebna prilika, jer predstavlja godišnje okupljanje članova SAKOM-a, kao i prvo offline okupljanje od početka pandemije. Obzirom da se 28. maja obeležava Nacionalni dan Republike Azerbejdžan ovaj događaj je imao poseban značaj za članove i goste SAKOM-a.

Tokom sastanka govorilo se o važnim pitanjima u vezi sa aktivnostima SAKOM-a, poput usvajanja finansijskog izveštaja i izveštaja o radu za 2020. godinu. Finansijski izveštaj možete preuzeti ispod, a izveštaj o radu za 2020. godinu možete preuzeti na sledećem linku.

Značajna promena koja je usvojena odnosi se na promenu u članstvu Upravnog odbora. Pre svega, reč je o tome da je potpredsednik SAKOM-a, gospodin Crnogorac istupio iz Upravnog odbora pošto mu je istekao mandat, ali će ostati član i potpredsednik SAKOM-a. Gospođica Sandra Bogunović nije mogla da aktivno učestvuje u radu našeg Upravnog odbora zbog porodiljskog odsustva, ali će svakako ostati član SAKOM-a. Novi članovi Upravnog odbora koji su zamenili gospodina Crnogorca i gospođicu Bogunović su gospodin Drago Papić iz kompanije Naftachem i gospodin Rade Nikolić iz kompanije West-Gradnja.

Kao što je gospodin Turkoglu, predsednik SAKOM-a, rekao tokom svog govora - ovaj godišnji sastanak je vreme i za osvrtanje i za inovacije: osvrtanje na rezultate SAKOM-a, a inovacije u pogledu SAKOM-ovih budućih članova. Sledeća privredna društva su se prijavila i bila odobrena za nove članove SAKOM-a:

1. AKBOLAT NOVA ADRESA DOO BEOGRAD (VOŽDOVAC)
2. AQUA MONT SERVICE DOO, BEOGRAD (ČUKARICA)
3. BAUMEISTER DOO BEOGRAD-VOŽDOVAC
4. BDM-GRADNJA DOO VRANIĆ
5. DAMI DOO BEOGRAD (ZEMUN)
6. DARISON DOO BEOGRAD
7. EVRO GRADNJA 2000 DOO BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)
8. HIDROOPREMA DOO ŠABAC
9. RD-MAL DOO ČAČAK

SAKOM je takođe imao veliko zadovoljstvo da predstavi SAKOM-ovoj Skupštini svoje stipendiste Martu i Nikoliju Galjak, Milenu Lazarević, Jovanu Ristić, Jelisavetu i Petra Isakovića koji su dali svoj doprinos ovom skupu i pomogli tokom priprema i realizacije samog događaja. Više o našim stipendistima možete da pročitate u odeljku „Aktivnosti“.

Bilo je reči o dosadašnjoj donaciji manastiru „Duboki potok“, (u skladu sa odlukom Upravnog odbora od 29. marta 2021.godine) ali i o produžetku saradnje koja je započeta na inicijativu uvaženog Igumana Romila Jelića. Obzirom na duhovnu i obrazovnu ulogu ovog manastira članstvo je sa pažnjom ispratilo izlaganje o istorijatu ovog nepokretnog kulturno-verskog spomenika u kome se čuvaju stari crkveni spisi iz 16.veka. Iguman Romilo nije bio u mogućnosti da nam se priključi ali su preneti njegovi pozdravi, poziv članovima SAKOM-a da posete manastir „Duboki potok“, a monografija o manstiru je podeljena svim učesnicima.

Među gostima je bio i gospodin Elnur Gulijev, otpravnik poslova ambasade Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji koji se obratio u ime azerbejdžanske Vlade povodom Nacionalnog dana Azerbejdžana, zahvalivši se SAKOM-u na iskrenim naporima u ujedinjenju Republike Azerbejdžan i Republike Srbije.

Tokom formalnog dela sastanka, zahvalnice i statue sa znakom SAKOM-a bile su dodeljene članovima udruženja nakon čega je usledio svečani ručak.

Ceo događaj, uključujući sve sporedne troškove, sponzorisala je kompanija „Azvirt“. Gospodin Turkoglu , generalni direktor „Azvirta“ i predsednik SAKOM-a istakao je sledeće:

„Azvirt“ veruje u partnerstvo naših ljudi i naših zemalja. Voleo bih da vidim kako SAKOM poput „Azvirta“ gradi večne veze između Republike Azerbejdžan i Republike Srbije i njihovih naroda.

Posebna zahvalnost izražena je advokatskoj kancelariji „Four Legal“, članu našeg Upravnog odbora gospodinu Nikoli Tomaševiću i njegovom saradniku Maksimu Miloševiću na nesebičnom doprinosu pravnim aspektima svega što SAKOM radi.