Treća onlajn sednica Upravnog odbora SAKOM-a

Treća onlajn sednica Upravnog odbora SAKOM-a održana je 29. marta 2021. godine. Kao i prethodne dve sednice, i ova je organizovana u obliku „hibridnog“ sastanka tokom kojeg su u konferencijskoj sali bili prisutni predsednik SAKOM-a, g. Ahmet Murat Turkoglu, član Upravnog odbora g. Elšan Rustemzade i IT podrška, dok ostatak Upravnog odbora – potpredsednica gđa. Biserka Jevtimijević i članovi Upravnog odbora g. Žarko Ilić, g. Nikola Tomašević i g. Draško Lazović – pridružili su se sednici putem skype-a.

Sednica je bila obeležena opsežnim stavkama dnevnog reda, te u nastavku slede najvažniji delovi sednice koji prikazuju trenutne aktivnosti kojim se SAKOM bavi:

• Nakon razmatranja zahteva za stipendiju Jelisavete Isaković, studentkinje Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Petra Isakovića, studenta Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Upravni odbor je jednoglasno glasao za dodeljivanje svakom studentu stipendiju od 100,00 EUR mesečno tokom jedne godine, shodno odličnim rezultatima tokom studija, nezavidnoj finansijskoj situaciji i životu bez jednog roditelja. Nažalost, njihov otac je bio jedan od lekara koji su izgubili bitku od korone u februaru 2021. godine.

Jelisaveta i Petar Isaković potpisali su ugovor o stipendiranju sa predsednikom SAKOM-a g. Ahmetom Muratom Turkoglu i uputili su svoje pozdrave i reči zahvalnosti ostatku Upravnog odbora SAKOM-a.

• Početkom marta 2021. godine, SAKOM je bio kontaktiran od strane Srpskog pravoslavnog manastira „Duboki potok“. Manastir „Duboki potok“ nalazi se u opštini Zubin Potok i pripada Eparhiji raško-prizrenskoj, dok manastirska crkva predstavlja nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture. Arhimandrit Romilo Jelić, iguman manastira „Duboki potok“, uputio je ljubazni zahtev SAKOM-u sa molbom da se nabavi računarska oprema, odnosno laptop, štampač i monitor, omogućavajući im na taj način komunikaciju i sprovođenje brojnih aktivnosti koje ponekad zahtevaju putovanje u obližnje mesto. U nastavku pisma je rečeno da se dragoceni stari rukopisi iz 16. veka čuvaju u manastiru „Duboki potok“, od kojih su neki napisani na pergamentu. To zahteva posedovanje posebnog ormarića za odlaganje starih knjiga.

Upravni odbor SAKOM-a, upoznavši se sa pismom arhimandrita Romila Jelića, jednoglasno je glasao za donaciju laptopa, monitora i štampača manastiru „Duboki potok“, u iznosu od 2.000,00 EUR i za dodatno odvajanje još 2.000,00 EUR za nabavku posebnog ormarića za čuvanje starih rukopisa i knjiga.

Upravni odbor je takođe raspravljao o godišnjoj sednici skupštine SAKOM-a i saglasio se da se skupština sazove 11. maja 2021. godine u 14.00 časova u hotelu Radisson Collection „Old Mill“ u Beogradu ako situacija sa virusom korona i merama predostrožnosti budu dozvoljavali organizaciju takvog okupljanja. Nadalje, Upravni odbor je doneo odluku da potpiše ugovor o zakupu sa hotelom Radisson, a od 1. aprila SAKOM se preselio u svoje nove prostorije, koje su deo „executive“ krila hotela Radisson.