Rodjeni Beogradjani – Malci genijalci iz Azerbejdžana

Pobednici Medjunarodne Olimpijade u mentalnom računanju.

Dva brata Isgandar i Elgun Rustamzade od 10 i 7 godina iz Beograda su osvajači prvog i drugog mesta na Medjunarodnoj Olimpijadi u mentalnom računanju koja se održala u Hrvatskoj u maju ove godine.

Isgandar i Elgun su polaznici škole Malac Genijalac u Beogradu u kojoj blistaju na svim takmičenjima. Naime ova dva brata su na prošlogodišnjem školskom takmičenju izmedju sebe podelila prva mesta. Stariji Isgandar je osvojio prvo a mladji Elgun treće mesto u mentalnom računanju

Na Olimpijadi u Srbiji na kojoj su učestvovala deca iz cele Srbije , desetogodišnji Isgandar je bio opet prvi u mentalnom računanju a sedmogodišnji Elgun drugi. Na gore pomenutoj medjunarodnoj Olimpijadi u Zagrebu na kojoj je učestvovalo 500 dece iz 15 zemalja i 150 škola Malac Genijalac (Kids Genius) širom Evrope ova dva izuzetno talentovana i dobra dečaka su ponovo briljirala kao predstavnici Beograda i Srbije i opet zauzeli prvo i drugo mesto.

Za one koji nisu upoznati Malac Genijalac je koncept koji je namenjen razvoju intelektualnih veština od najranijeg uzrasta. Isgandar i Elgun su kroz program mentalne aritmetike savladali izuzetno brzo računanje velikog niza brojeva bez upotrebe pomagala i razvili pažnju, analitičko i logičko razmišljanje kao veštine koje su neophodne za dalje obrazovanje i život.

Učiteljice Božica Rosić i Jelena Pešić koje sa braćom Rustamzade rade u školi Malac Genijalac opisuju Isgandara kao veoma plemenito i vredno dete koje se od drugih izdvaja ljubavlju prema učenju i izuzetnoj posvećenosti radu i satima vežbanja. Elguna izdvajaju kao dete koje je pored velikog broja talentovane dece svakodnevno napredovalo i u kratkom vremenskom period postiglo rezultate pa i preteklo starijeg brata na Medjunarodnoj Olimpijadi u Hrvatskoj. Za Elguna kažu da je dete puno ljubavi i topline kome nikada nije dosta vežbanja a da ga stabilnost i vera u sebe izdvajaju u odnosu na druge. Elgun je dečak koji izazove rešava sa osmehom što ga je sem do zlatne medalje u mentalnoj aritmetici na 6. Medjunarodnoj Olimpijadi dovelo da bude i proglašen za djaka generacije u školi Malac Genijalac.

Isgandar i Elgun Rustamzade su kao rodjeni Beogradjani u Zagrebu osvetlali obraz svojoj školi i gradu u kome rastu. Medalje su doneli u Beograd svojim roditeljima, učiteljicama i drugarima ali se njihovom uspehu nisu ništa manje radovali i bake i deke u Azerbejdžanu odakle su njihovi roditelji. Tako su njihove medalje donele puno radosti ne samo u Beograd nego i u Baku. Njihov tata, Elsen Rustemzade je pre više od decenije kao saobraćajni inženjer u Srbiju došao sa azerbejdžanskom kompanijom ‘’Azvirt’’ koja u Srbiji veoma uspešno gradi puteve ali i veze izmedju dve prijateljske države I naroda. Iako i njihov tata odlično govori srpski jezik Isgandar i Elgun kao pravi Beogradjani besprekorno vladaju srpskim i od svojih drugara iz škole i vrtića se razlikuju samo po tome što često sa sobom uz srpsku nose i azerbejdžansku zastavicu baš kao što je bilo na takmičenju u Hrvatskoj.

Isgandar koji je sa odličnim uspehom završio treći razred osnovne škole želi da za Srbiju i Azerbejdžan osvaja medalje iz nauka i znanja ali i da bude novi Novak Djoković čiju tenisku akademiju u Beogradu pohadja.