Nemanja Jovanović stipendista SAKOMa

Jezici i kulture raznih naroda oduvek su bili u fokusu mog interesovanja. Pre dve godine, budući da imam prijatelje iz Azerbejdžana, odlučio sam da naučim azerbejdžanski jezik, te sam ga uzeo kao drugi strani jezik na Filološkom fakultetu.

Na osnovu mog truda, aktivnosti i korektnog znanja, profesorka azerbejdžanskog odlučila je da me predloži za dobijanje stipendije SAKOM-a, što je Komora i odobrila. Dobijanje stipendije za mene predstavlja svojevrsno priznanje za moje zalaganje i ljubav prema Azerbejdžanu i azerbejdžanskom narodu, jeziku i kulturi. Stipendija mi je omogućila pristup većem broju obrazovnog materijala, kao stipendista upoznao sam nove ljude, ali sam zahvaljujući njoj došao i do uvida da mi je neko pružio podršku i poverenje koje ne bi trebalo da izneverim. Po završetku fakulteta voleo bih da se priključim Komori i da dam svoj doprinos promovisanju azerbejdžanskog naroda, jezika i kulture, budući da bi to bila idealna prilika da primenim znanje azerbejdžanskog jezika, naročito ako bih radio kao prevodilac.

Zaista bih voleo da posetim prelepi Azerbejdžan, zemlju vatre. Najviše od svega bih voleo da odem u Baku, da vidim svoje prijatelje, te da se s njima prošetam „Starim gradom” i naučim još nešto o istoriji Azerbejdžana. Definitivno bih posetio „Devojačku kulu”, planinu „Kepez”, divio se pogledu sa njenog vrha, a voleo bih da posetim i „Atešgah” – hram vatre. Ali moj glavni cilj posete Azerbejdžanu je da upoznam njegovo najveće bogatstvo – narod.