Izveštaj o COVID-19 vestima i merama u Republici Srbiji

Svrha prikupljenog materijala je širenje proverenih informacija u vezi sa merama COVID-19 u Republici Srbiji, što može da bude od velike vrednosti za posetioce SAKOM-ovog veb-sajta.

Od marta 2020. godine, kada je izbila pandemija COVID-19 u Republici Srbiji, država je prošla kroz ogromnu tranziciju prilagođavanja na do tad neviđene poteškoće, čineći sve što je u njenoj moći da svojim građanima pruži potrebnu zaštitu. Međutim, sami građani morali su da pokažu spremnost za saradnju i pridržavanje mera predostrožnosti.

Ukupan broj obolelih u Srbiji od početka pandemije premašio je pola miliona – 18. juna ukupno je registrovano 715,442 slučaja koronavirusa. Od početka pandemije u Srbiji je testirano 4,311,577 osoba, a preminulo je 9,187 ljudi. Procenat smrtnosti je 0,98%.

U nastavku vam predstavljamo relevantne podatke koji su preuzeti sa sledećih zvaničnih veb-sajtova:

Vlade Republike Srbije
Privredne komore Srbije

Režim ulaska u Republiku Srbiju

Osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz svih zemalja sveta, osim Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo sa negativnim RT-PCR testom, koji nije stariji od 48 sati.

Osobama koje dolaze is SAD-a dozvoljeno je da uđu u zemlju sa negativnim Antigen FIA rapid testom.

U protivnom slučaju građanima navedenih država biće uručeno pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Više detalja na https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

ZA ULAZAK U SRBIJU IZ SLUŽBENIH RAZLOGA BEZ PCR TESTA  za detaljne informacije po ovom pitanju pročitajte uputstva na sledećem linku https://inocovid.pks.rs

Statistika vakcinacije

Shodno podacima od 17. juna 2021. godine, u Srbiji je iskorišćeno 5. 070. 754 doze vakcina protiv COVID-19. Građani su u mogućnosti da biraju između četiri vrste vakcina – Pfizer, Sputnik, Sinopharm i AstraZeneca, a ukupno je 2. 389. 243 građana primilo obe doze vakcine.

Trenutne mere predostrožnosti

Od srede 16. juna 2021. godine, važe sledeće dozvoljene mere:

– Okupljanje 500 ljudi na otvorenom i u zatvorenom prostoru;
– Organizovanje matura;
– Ukidanje ograničenja za radno vreme maloprodajnih trgovina;
– Produžavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u zatvorenom do 01.00h;
– Neograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata na otvorenom uz uslov gašenja muzike u 01.00h;
– Publika je dozvoljena na stadionima.

Festivali nisu dopušteni