Izveštaj o COVID-19 vestima i merama u Republici Srbiji

Svrha prikupljenog materijala je širenje proverenih informacija u vezi sa merama COVID-19 u Republici Srbiji, što može da bude od velike vrednosti za posetioce SAKOM-ovog veb-sajta.

Od marta 2020. godine, kada je izbila pandemija COVID-19 u Republici Srbiji, država je prošla kroz ogromnu tranziciju prilagođavanja na do tad neviđene poteškoće, čineći sve što je u njenoj moći da svojim građanima pruži potrebnu zaštitu. Međutim, sami građani morali su da pokažu spremnost za saradnju i pridržavanje mera predostrožnosti.

Ukupan broj obolelih u Srbiji od početka pandemije premašio je pola miliona –2. jula ukupno je registrovano 716,717 slučaja koronavirusa. Od početka pandemije u Srbiji je testirano 4,430,567 osobe, a preminulo je 8,065 ljudi. Procenat smrtnosti je 0,98%.

Registrovana su dva slučaja delta soja virusa korone.

U nastavku vam predstavljamo relevantne podatke koji su preuzeti sa sledećih zvaničnih veb-sajtova:

Vlade Republike Srbije
Privredne komore Srbije

Režim ulaska u Republiku Srbiju

Osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz svih zemalja sveta, osim Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo sa negativnim RT-PCR testom, koji nije stariji od 48 sati.

Osobama koje dolaze is SAD-a dozvoljeno je da uđu u zemlju sa negativnim Antigen FIA rapid testom.

U protivnom slučaju građanima navedenih država biće uručeno pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Više detalja na https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

ZA ULAZAK U SRBIJU IZ SLUŽBENIH RAZLOGA BEZ PCR TESTA  za detaljne informacije po ovom pitanju pročitajte uputstva na sledećem linku https://inocovid.pks.rs

Statistika vakcinacije

Shodno podacima od 24. juna 2021. godine, u Srbiji je 2,7 miliona građana primilo prvu, a 2,5 miliona i drugu dozu vakcine protiv COVID-19. Direktor Kancelarije za e-upravu Mihailo Jovanović saopštio je da je Srbija sve bliže broju od 50% vakcinisanih. Naveo je da je preko portala e-uprave izdato više od 400.000 digitalnih zelenih sertifikata

Trenutne mere predostrožnosti

U proteklih 14 dana, krizni štab doneo je dodatne odluke za popuštanje epidemioloških mera, čime je sada omogućeno održavanje festivala, pored proslava i matura koje su bile već odobrene. Takođe, produženo je radno vreme ugostiteljskih objekata uz muziku uživo