Godišnje zasedanje skupštine Srpsko-azerbejdžanske privredne komore: SAKOM ostaje na putu društvene odgovornosti i humanosti

Ideja humanosti, te želja da doprinesu jačanju kulturnih i filantropskih veza između srpskog i azerbejdžanskog naroda, okupile su pod okrilje SAKOM-a 27 građevinskih kompanija koje svojim društveno odgovornim delovanjem čine Srbiju prosperitetnijim mestom za život.

Skupština Srpsko-azerbejdžanske privredne komore (SAKOM) održana je i ove godine u Beogradu, okupivši brojne članove, kao i predstavnike svih 27 građevinskih kompanija koje Komora ujedinjuje, ali i studente, stipendiste SAKOM-a.

Upravo je program stipendiranja studenata iz svih delova Srbije, koji SAKOM uspešno realizuje od 2020, i ove godine bio u fokusu zasedanja. Uz osvrt na uspehe u prethodnom periodu, na ovogodišnjoj Skupštini SAKOM-a potvrđena je odlučnost da se program stipendiranja nastavi i ubuduće, jer je ovo podrška koja ne sme da stane i sigurno može poslužiti kao primer društvene odgovornosti kako u Srbiji, tako i šire.

Reč je o finansijskoj podršci marljivim studentima, koji uz priliku da unaprede obrazovanje i lično usavršavanje, kroz mesečnu stipendiju, dobijaju i tablet uređaje za lakše i efikasnije praćenje nastave i učenje.

Osim stipendiranja studenata, prezentovana je i izuzetno humana akcija dva sportska udruženja – „VIN Akademije“ iz Beograda i Džudo kluba „Kukolj tim“, koja promoviše borilačke veštine za slepe i slabovide, a koju SAKOM podržava od 2023. godine.

Takođe, svetlo dana je ugledala i monografija „Manastir Duboki potok“. Ova monografija je zapravo plod višegodišnjeg poštovanja, saradnje i iskrenog prijateljstva SAKOM-a sa malim monaškim bratstvom manastira Duboki potok, izgrađenog pre 14 vekova na severu Kosova i Metohije, koja je usledila nakon donacije kompjuterske opreme i sredstava za bibliotekarski orman za čuvanje starih restauriranih spisa iz 16. veka.

Članovi SAKOM-a su odlučno opredeljeni da nesebično pomažu duhovnu i kulturnu misiju ove svetinje u očuvanju baštine srpskog naroda na prostoru Ibarskog Kolašina. Manastir Duboki potok predstavlja nepokretno kulturno blago, a u istoimenoj monografiji je opisana njegova viševekovna prošlost, ali i zabeležen neverovatan čin njegove potpune obnove.

Značaj napora koje SAKOM preduzima kako bi unapredio svakodnevni život podneblja gde posluje prepoznala je i sama zajednica, ali i brojni poslovni subjekti. Među njima je i „ADORÉ Chocolat“, prvi srpski brend ručno rađenih premium čokoladnih proizvoda, te kompanija „WAP sistem“, koji su verni SAKOM-ovi partneri u podršci studentima stipendistima. Svi oni zajedno, ujedinjeni misijom da svojim društveno odgovornim poslovanjem unaprede život običnog, malog čoveka na ovim prostorima, odlučni su da tako ostane i u godinama i decenijma pred nama.