GODIŠNJE ZASEDANJE SKUPŠTINE SRPSKO-AZERBEJDŽANSKE PRIVREDNE KOMORE „SAKOM“ 31. maj 2022. godine

Ovogodišnje zasedanje Skupštine Srpsko-azerbejdžanske privredne komore „SAKOM“ organizovano je u Hotelu Radisson u Beogradu 31. maja. Zasedanje je poslužilo kao prilika za okupljanje članova i stipendista, kao počasni gosti događaju prisustvovali su dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca i predstavnici ambasade Republike Azerbejdžan.

Sa pandemijom koju je izazvao COVID 19, među članovima SAKOM-a se javila ideja da se ovo poslovno udruženje pre svega usmeri na humanitarne aktivnosti i demonstriranje društvene odgovornosti. Tako je Ahmet Murat Turkoglu, predsednik SAKOM-a, pokrenuo program stipendiranja studenata sa finansijskim poteškoćama. Pre godinu i po dana su primljeni prvi a na ovogodišnjoj sednici predstavljeno je 22 stipendista koji dolaze iz različitih delova Republike Srbije i studiraju različite nauke.

Od prava, medicine, elektrotehnike do ekonomije, jezika, biologije i farmacije. Među njima je i Taleh Alekberli, mladić iz Azerbejdžana koji studira Fakultet političkih nauka u Beogradu. Članovi SAKOM-a su izrazili posebno zadovoljstvo što se podstiče kulturna razmena i jačaju bilateralni odnosi između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan.
Svi naši stipendisti mesečno dobijaju pomoć od 100 evra a prilikom potpisivanja ugovora i tablete koji značajno olakšavaju praćenje online nastave. SAKOM se trudi da podržava svoje stipendiste nabavlja im udžbenike i organizuje skupove za Novu godinu kada im se dodeljuju vredni pokloni.

Gospodin Turkoglu je u svom obraćanju naglasio: „Najdragoceniji deo svakog društva su mladi ljudi, jer predstavljaju svetli deo budućnosti. Upravo zato smo se kao SAKOM fokusirali da pružimo finansijsko ohrabrenje onima kojima je to potrebno a sa posebnom željom da im pomognemo da ostvare svoje snove o obrazovanju. Investiramo u one koji će sutra pomagati drugima i vraćati društvu. Želimo da njihov put kroz obrazovanje učinimo lakšim.“

Kao što je poznato, Srpsko Azerbejdžanska privredna komora - SAKOM okuplja mahom građevinske kompanije koje su zajedno sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt uključene u izvođenje nekih najznačajnijih infrastrukturnih projekata na teritoriji Republike Srbije, ali i pojedince koji svojim angažovanjem doprinose daljem unapređenju odnosa između dve države. Cilj udruženja je da zajedno društveno odgovorno reaguju na izazove i uvek budu korisni članovi zajednica u kojima posluju. Pa je tako SAKOM tokom vanrednog stanja izazvanog korona virusom pomagao zdravstvene institucije a kompanije bez prekida izvodile građevinske radove tamo gde su bile angažovane.

Predsednik SAKOM-a, gospodin Ahmet Murat Turkoglu, naglasio je tokom svog govora da su savremene globalne krize potvrdile da je biti društveno odgovoran postalo kritičnije nego ikad pre i da SAKOM neće štedeti trud da omogući stipendiranje još više pametnih studenata kojima je potrebna pomoć, niti će štedeti trud kada je u pitanju sprovođenje humanitarnih i kulturnih
projekata, a sve u cilju da bi ostali pouzdan partner svojih članova, azerbejdžanskog i srpskog društva.

Tokom zasedanja je podržana namera SAKOM-a da nastavi da neguje i gaji srdačno prijateljstvo sa četrnaestovekovnim manastirom „Duboki potok“ sa severa Kosova koji predstavlja nepokretno kulturno dobro. SAKOM, ali i kompanija Azvirt, član SAKOM-a, nastaviće da pomažu malom bratstvu manastira „Duboki potok“ da sačuvaju kulturno nasleđe i neoštećeno ga predaju budućim generacijama. Iguman Damjan, starešina ovog manastira je uz duboku zahvalnost uputio poziv članovima i stipendistima SAKOM-a da posete ovaj kulturno verski spomenik koji je svojevremeno imao izuzetno značajnu obrazovnu ulogu. U znak zahvalnosti, članovima i počasnim gostima SAKOM-a, bila je uručena rakija koju pravi bratstvo manastira „Duboki potok“.

Dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik opštine Šabac, koja je preporučila dva odlična studenta od kojih jedan pripada izvanredno talentovanim pohvalio je zalaganje Srpsko-azerbejdžanske privredne komore da promoviše obrazovanje i podrži mlade ljude u nastojanjima da pomere sopstvene granice.

SAKOM je kroz saradnju sa sportskim društvom VIN Akademija iz Beograda obezbedio svojim stipendistima da besplatno treniraju u ovom klubu čiji je osnivač doktor, neurohiriurg Vuk Aleksić rekao da je sa zadovoljstvom dao svoj doprinos SAKOM-ovom programu stipendiranja jer je prepoznao da dele iste ciljeve i promovišu iste vrednosti kod mladih ljudi. Posebno iznenađenje stipendistima je priredila kompanija ADORE čokolade i nagradila ih svojim proizvodima. Ovom prilikom želimo posebno da se zahvalimo menadžmentu kompanije ADORE čija je donacija priznanje našoj organizaciji i svim naporima koje činimo.

Skupština je usvojila izveštaj o radu i finansijski izveštaj za 2021. godinu (moguće je preuzeti ispod) i izabrala novog člana Upravnog odbora, gospodina Sašu Pavlovića iz kompanije DIS Niskogradnja (članice SAKOM-a), umesto gospodina Zorana Mitrovića kojem je istekao drugi mandat.

Gospodin Turkoglu je skup zatvorio sledećim rečima:

„Azvirt sa ponosom uvek kaže da mi verujemo u partnerstvo naših ljudi i naših zemalja. Voleo bih da vidim da SAKOM kao i Azvirt gradi večite veze između Republike Azerbejdžan, Republike Srbije i njenog naroda. Svi mi koji smo prisutni danas treba da gradimo ne samo mostove i puteve nego i trajne spone između Republike Azerbejdžan, Republike Srbije i naših naroda.“