Aleksa Vujanović stipendista SAKOMa

Stipendija SAKOM-a bila je nemerljiv doprinos mom školovanju, jer sam mogao da se posvetim studijama sa manje brige o finansiskoj strani i takođe olakšam teret mojim roditeljima koji me na tom putu izdržavaju. Takođe, nastava azerbejdžanskog koju sam pohađao pomogla mi je da upoznam jednu novu kulturu i jezik koji su mi, kao verujem i većini mojih sunarodnika, potpuno misteriozni i nepoznati, te sam se trudio da koliko mogu to znanje prenesem i svojim prijateljima. Nakon završetka fakulteta nadam se da ću se baviti naučnim radom u polju lingvistike, i iako moje interesovanje leži pre svega u polju indoevropeistike, voleo bih da u to uklopim i izučavanje azerbejdžanskog. Svakako smatram da postoji veliki potencijal za dalju saradnju između naše dve države, kao i puno prostora za bolje upoznavanje između dve kulture.

Azerbejdžan kao država mi je još uvek veoma nepoznat, nikada nisam bio tamo i upoznao sam ga samo kroz nastavne tmee u kojima smo obrađivali kulturu i znamenitosti ove države, ali kad bih imao priliku da ga posetim, kao veliki entuzijasta za istoriju voleo bih pre svega da vidim istorijske znamenitosti Bakua, kao što su Qız Qalası, Širvanšahova palata i Atešgah, ali i mnoga druga mesta, poput Momine Hatun mauzoleja u Nahčivanu. Radovao bih se i prilici da probam lokalnu kuhinju, od koje sam probao samo tradicionalno jelo gutab, koje sam spremio kod kuće i bio oduševljen njime, te me jako zanima koliko dobro mi je pošlo za rukom da ga napravim.

U svemu tome, prezahvalan sam SAKOM-u za stipendiju koja mi je mnogo pomogla, kao i za priliku da bolje upoznam Azerbejdžan