Izveštaj o COVID-19 vestima i merama u Republici Srbiji

Svrha prikupljenog materijala je širenje proverenih informacija u vezi sa merama COVID-19 u Republici Srbiji, što može da bude od velike vrednosti za posetioce SAKOM-ovog veb-sajta.

Od marta 2020. godine, kada je izbila pandemija COVID-19 u Republici Srbiji, država je prošla kroz ogromnu tranziciju prilagođavanja na do tad neviđene poteškoće, čineći sve što je u njenoj moći da svojim građanima pruži potrebnu zaštitu. Međutim, sami građani morali su da pokažu spremnost za saradnju i pridržavanje mera predostrožnosti.

Ukupan broj obolelih u Srbiji od početka pandemije premašio je pola miliona – 11. juna ukupno je registrovano 714,462 slučaja koronavirusa. Od početka pandemije u Srbiji je testirano 4,249,908 osoba, a preminulo je 6,945 ljudi. Procenat smrtnosti je 0,97%.

U nastavku vam predstavljamo relevantne podatke koji su preuzeti sa sledećih zvaničnih veb-sajtova:

Vlade Republike Srbije
Privredne komore Srbije

Režim ulaska u Republiku Srbiju

Osobama koje dolaze u Republiku Srbiju iz svih zemalja sveta, osim Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske, dozvoljen je ulazak u Republiku Srbiju samo sa negativnim RT-PCR testom, koji nije stariji od 48 sati.

Osobama koje dolaze is SAD-a dozvoljeno je da uđu u zemlju sa negativnim Antigen FIA rapid testom.

Više detalja na https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

ZA ULAZAK U SRBIJU IZ SLUŽBENIH RAZLOGA BEZ PCR TESTA  za detaljne informacije po ovom pitanju pročitajte uputstva na sledećem linku https://inocovid.pks.rs

Statistika vakcinacije

Srbija je trenutno 38. država na svetu po procentu građana koji su primili bar jednu dozu vakcine shodno podacima sa sajta Njujork tajmsa. Kada je reč o procentu građana koji su primili obe doze, Srbija je na 15. mestu sa procentom od 31 odsto. Do sada je u Srbiji iskorišćeno 4,882,000 doza različitih vakcina, a revakcinisano je 2,250,000 građana.

Trenutne mere predostrožnosti

Odobren je rad ugostiteljskih objekata u sklopu tržnih centara. Kada su u pitanju ostale uslužne delatnosti, mere ostaju iste, što znači da sve vrste prodajnih i uslužnih objekata mogu da rade do 24.00 časova, uključujući bašte restorana i kafića, ali bez muzike uživo.

Apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane, kao i ordinacije i laboratorije u oblasti medicine, stomatologije i veterine mogu da rade neograničeno.