Aleksandra Milović stipendista SAKOMa

Iskoristila bih ovu priliku da se još jednom zahvalim SAKOM-u na dodeljenoj finansijskoj podršci i motivaciji koju mi pruža kada je u pitanju učenje i moj dalji napredak. Plan mi je da nakon što završim osnovne studije na Elektrotehničkom fakultetu nastavim svoju edukaciju na master studijama, a kasnije i na doktorskim. Moja velika želja je studiranje u inostranstvu na nekom od prestižnih evropskih fakulteta, a zahvaljujući SAKOM-ovoj stipendiji ja sam korak bliže ostvarenju svog sna.

Razmatrajući mnogobrojne smerove koje bih mogla da upišem, shvatila sam da su moja interesovanja pretežno u oblastima vezanim za medicinu. Iz tog razloga odlučila sam da su bioinformatika ili e-zdravlje put kojim želim da krenem da gradim svoju karijeru. Baveći se analizom DNK radi otkrivanja leka za rak, implementacijom inovativnog medicinskog uređaja ili drugim, sličnim stvarima, moj cilj je da utičem na što više života i tako budem deo promene u svetu.

Ako budem imala priliku da posetim Azerbejdžan, ono što bih prvo uradila jeste osvrnula pogled na kulturne i istorijske vrednosti istog: centar Hejdar Alijev, Stari grad Bakua i njegove znamenitosti Širvanšah palatu i Devojačku kulu, Bibi-Hejbat džamiju, Gobustan rezervat i mnoge druge. Posetila bih razne nacionalne parkove i prirodne znamenitosti ove države (Šahdag nacionalni park, Blatni vulkan, Janar Dag…) i probala sva poznata nacionalna jela. A sledeći korak bio bi, naravno, obilazak institucija vezanih za bioinformatiku, među kojima će sigurno prvi biti IMBB (Institut za molekularnu biologiju i biotehnologiju). Nadam se da ću što pre imati priliku da otputujem u Azerbejdžan i posetim sva prelepa mesta sa svoje liste želja.

Divan je osećaj biti deo prijateljstva naše dve države. Hvala Vam na svemu!