Pogled sa Kalemegdana na Baku

Kao što smo ranije pisali, našoj izuzetno talentovanoj stipendistkinji, Marti Petrović, koja studira Koncept i karakter dizajn, obezbedili smo sredstva za nabavku neophodne opreme i materijala za izradu četiri slike na temu prijateljstva Srbije, Azerbejdžana i naših naroda. Ovom prilikom sa zadovoljstvom delimo rezultat Martinog rada, kao i njene utiske i zaključke koje je stekla tokom procesa slikanja.

Napominjemo da Marta nikada nije bila u Azerbejdžanu, ali dolazeći u prostorije kompanije Azvirt u Beogradu, imala je priliku da vidi slike sa motivima Bakua, koje je potom prenela na svoj platno. Dragoj Marti želimo puno sreće i nadamo se da će je Azerbejdžan i dalje inspirisati u njenom umetničkom radu.

U nastavku predstavljamo Martine slike i njene misli.

„Želim, pre svega, da napomenem da ovi radovi ne bi postojali da nisam imala veliku podršku gospođe Biserke i Esme. Njihove lepe reči podstakle su me da više verujem u sebe i svoj talenat. Tokom rada na ovom projektu, naučila sam mnogo o sebi i svom procesu. Ovo je prvi put da sam radila na platnu. Bilo mi je rečeno da će ove slike biti poklon udruženju i gospodinu Kamilu Alijevu, generalnom direktoru Azvirta, velikom pokrovitelju svih SAKOM-ovih humanitarnih inicijativa. Zadatak sam shvatila vrlo ozbiljno. Htela sam da slike budu dostojne tog zadatka, te sam shodno tome započela prvu sliku - Pogled sa Kalemegdana na Baku.

Zato je, po mom mišljenju, ispala malo utegnuta. Nisam bila toliko slobodna sa potezima jer težim savršenstvu koje, zbog neiskustva, još uvek ne mogu da postignem. Previše sam očekivala od sebe i bila sam nezadovoljna napretkom. Ali kada sam započela drugu sliku, zanemarila sam očekivanja i ideju o tome kako slika treba da izgleda. Uspela sam da se oslobodim, i sve je išlo mnogo lakše. Kolorit je razigraniji, potezi širi, a ceo utisak slike snažniji. Na kraju, gledajući obe slike, zaključila sam da su obe dobre jer sam uložila maksimum truda. Osećaj koji sam imala kada sam ih videla uramljene bio je neopisiv – ne mogu rečima da izrazim koliko mi je drago što se ljudima dopadaju moji radovi, a kamo li koliko da budu izloženi. Veoma sam zahvalna na ovoj prilici i radujem se budućoj saradnji. :)“