14434353472664850051_1000x669

Министар Шахин Мустафајев, копредседник Међувладине комисије од стране Азербејџана у свом говору истакао је брз развој односа између две земље. Он је рекао да узајамне посете и састанци шефова ових држава дају значајан допринос ширењу тих веза у различитим правцима, наглашавајући да су Азербејџан и Србија потписали Декларацију о стратешком партнерству. Помињући узајамну подршку две земље територијалног интегритета и непроведивост њихових граница, Мустафајев је изјавио да Протокол, након одржавања текуће седнице Међувладине комисије, ће одражавати забрану за сваку привредну делатност на окупираним територијама Азербејџана, као и извоз, увоз и продају производње и услуга са ових територија у Србију.

Заменик премијера, Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, копредседник Међувладине комисије за српску страну Расим Љајић истакао да његова земља придаје велики значај односима са Азербејџаном. Наглашавајући чињеницу да Србија поштује територијални интегритет Азербејџана, он је изразио захвалност Азербејџанској Републици за своју позицију по питању Косова. Говорећи о успешној активности азербејџанске фирме у инфраструктури Србије, Расим Љајић је упутио позив и другим компанијама из Азербејџана да приме активно учешће у пројектима који се реализују у Србији. Министар је такође истакао могућности сарадње у пољопривреди, инфраструктури, туризму и сектору ИКТ.

На састанку, чланови Комисије су имали свеобухватну размену мишљења о питањима и о проширењу сарадње у различитим областима привреде.

Током састанка уједињеном међувладином комисијом Азербејџан и Србија био је потписан Протокол.

Протокол су потписали копредседавајући Комисије Министар економије и индустрије Азербејџана Шахин Мустафајев ја Заменик српског премијера и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Протокол предвиђа наставак сарадње у области трговине, индустрије, инвестиција, финансија, транспорта, енергетике, пољопривреде, информационих и комуникационих технологија, здравља, омладине, спорта, итд.

002

 28 септембра 2015 Председник Азербејџана Илхам Алијев је примио делегацију коју је предводио Расим Љајић, заменик Премијера Србије и копредседавајући комисијом билатералне економске сарадње.

На састанку Илхам Алијев је изразио задовољство развојем политичких односа Азербејџана и Србије и истакао да су две земље већ стекле добре резултате у економској области.

Председник Алијев је изразио наду да ће наредни састанак Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу Азербeјџан-Србија у Бакуу бити плодоносан и створити повољне могућности за разматрање питања која се односе на развој сарадње.

Расим Љајић је рекао да се политички односи између две земље успешно развијају и нагласио да не постоји никаквих нерешених питања у овој области.

Љајић је такође истакао да је српска страна заинтересована за развој сарадње у области економије и зауспостављање добрих односа између бизнисмена из Азербејџана и Србије.

3 456 72 1

Нове канцеларије Азербејџанског културног центра у Београду и Српско-азербејџанске привредне коморе отворене су 20.децембра 2013.године уз помоћ амбасаде Азербејџана у Србији.

Continue reading

1 10 9  

  21Izlozba3Izlozba 2

283

У Београду је отворена изложба цртежа деце из Азербејџана “Нагорно-Карабах у очима деце”, коју је приредила Азербејџанска невладина организација “Помоћ за економски,  друштвени и духовни развој младих”, уз финансијску подршку од стране Омладинског Фонда Председника Азербејџана и помоћ у организацији од стране  Азербејџанско-румунске привредне коморе. Continue reading

IMG_4007IMG_4027IMG_4020IMG_4028IMG_4089 IMG_4086IMG_4236IMG_4243  

20.06.2013. год.:

У Београду су додељена традиционална признања „Капетан Миша Анастасијевић“, у 22 категорије, а међу добитницима су потпредседник Владе Србије Расим Љајић, досадашњи шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и Председник Српско-Азербејџанске Привредне Коморе Мирослав Црногорац.

Continue reading