14434353472664850051_1000x669

Министар Шахин Мустафајев, копредседник Међувладине комисије од стране Азербејџана у свом говору истакао је брз развој односа између две земље. Он је рекао да узајамне посете и састанци шефова ових држава дају значајан допринос ширењу тих веза у различитим правцима, наглашавајући да су Азербејџан и Србија потписали Декларацију о стратешком партнерству. Помињући узајамну подршку две земље територијалног интегритета и непроведивост њихових граница, Мустафајев је изјавио да Протокол, након одржавања текуће седнице Међувладине комисије, ће одражавати забрану за сваку привредну делатност на окупираним територијама Азербејџана, као и извоз, увоз и продају производње и услуга са ових територија у Србију.

Заменик премијера, Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, копредседник Међувладине комисије за српску страну Расим Љајић истакао да његова земља придаје велики значај односима са Азербејџаном. Наглашавајући чињеницу да Србија поштује територијални интегритет Азербејџана, он је изразио захвалност Азербејџанској Републици за своју позицију по питању Косова. Говорећи о успешној активности азербејџанске фирме у инфраструктури Србије, Расим Љајић је упутио позив и другим компанијама из Азербејџана да приме активно учешће у пројектима који се реализују у Србији. Министар је такође истакао могућности сарадње у пољопривреди, инфраструктури, туризму и сектору ИКТ.

На састанку, чланови Комисије су имали свеобухватну размену мишљења о питањима и о проширењу сарадње у различитим областима привреде.

Током састанка уједињеном међувладином комисијом Азербејџан и Србија био је потписан Протокол.

Протокол су потписали копредседавајући Комисије Министар економије и индустрије Азербејџана Шахин Мустафајев ја Заменик српског премијера и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Протокол предвиђа наставак сарадње у области трговине, индустрије, инвестиција, финансија, транспорта, енергетике, пољопривреде, информационих и комуникационих технологија, здравља, омладине, спорта, итд.